top of page
  • Foto van schrijverMarco van den Doel

De Standpunten van Donald Trump en Joe Biden

Op 3 november gaat Amerika naar de stembus. De kiezer heeft de keuze uit twee mannen die al

behoorlijk op leeftijd zijn. Donald Trump is 74 jaar, Joe Biden is 77 jaar oud. Mocht Joe Biden winnen dat wordt hij de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis. De verkiezingen draaien grotendeels om drie onderwerpen. Amerika heeft een gezondheidscrisis als gevolg van het coronavirus. Als gevolg van corona is economie ingestort en daarnaast heeft Amerika te maken met sociale onrust. Deze thema’s spelen een grote rol in de verkiezingsstrijd. Hoe reageren Trump en Biden hierop en wat zegt dit over hun kansen. Met andere woorden, mag Trump na 3 november is het Witte Huis blijven of moet hij plaats maken voor Joe Biden?

Corona

Amerika heeft erg te lijden onder de coronacrisis. Al meer dan 180.000 mensen zijn overleden aan het virus. En de pandemie is nog niet onder controle. Donald Trump bagatelliseerde het coronavirus. Hij zei dat het een griepje was dat vanzelf over zou gaan. Ook kwam hij met allerlei onzinnige oplossingen om het virus te bestrijden. Zo zou het injecteren van bleekmiddel helpen. Steeds moesten medische experts hem te terecht wijzen. Uit peilingen blijkt dat kiezers ontevreden zijn over hoe Trump de pandemie heeft aangepakt. In peilingen zegt een grote meerderheid dat Trump slecht heeft gereageerd op het coronavirus. De kiezer heeft meer vertrouwen in Biden om de crisis op te lossen. Biden zegt dat hij een landelijke aanpak wil. Als de verkiezingen alleen over de pandemie zouden gaan dan zou Biden hoogst waarschijnlijk winnen.

Economie

Als gevolg van de coronacrisis is de Amerikaanse economie grotendeels ingestort. In de eerste

maanden verloren 40 miljoen Amerikanen hun baan. De economische recessie is net zo groot als

tijdens de Grote Depressie in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Donald Trump wilde na een korte

lockdown de economie weer snel opstarten. De goede economie was immers het ticket dat hem een tweede termijn moest bezorgen. Maar het werkte averechts. Veel staten waar Republikeinse

gouverneurs aan de macht zijn startte onder druk van de president hun economie weer op, maar al snel liep in die staten het aantal coronabesmettingen weer op. Veel staten kondigde nieuwe strenge maatregelen aan. Maar uit peilingen blijkt dat kiezers Trump toch op het gebied van de economie steunen. Voor de pandemie groeide de economie van Amerika snel. Elke maand kwamen er banen bij en de beurskoersen verbraken record na record, Kiezers hebben vertrouwen dat als de coronacrisis is opgelost Trump de economie weer kan laten groeien als voor corona. Maar wil de economie weer groeien dan zal toch eerst de coronacrisis onder controle moeten worden gebracht.

George Floyd

Al maanden vinden er in Amerika protesten, rellen, plunderingen en brandstichtingen plaats. Na de dood van George Floyd die door politiegeweld om het leven kwam braken er overal in Amerika protesten los. In Minneapolis, Portland en Chicago gingen demonstranten van Black Lives Matter de straat op om te protesteren tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Steeds vaker mengen linkse radicale activisten, rechtse extremisten, burgermilities en Trump-aanhangers zich tussen de menigte die de confrontatie met de politie zoeken en vervolgens ruiten van winkels ingooien, plunderen en auto’s en gebouwen in brand steken. De raciale spanningen in de Amerikaanse samenleving zijn nog verder opgelopen nadat een zwarte man door een politieagent zeven keer in zijn rug werd geschoten in de stad Kenosha in de staat Wisconsin. Al dagen wordt er overdag vreedzaam gedemonstreerd door de Black Lives Matter beweging. Maar ’s nachts nemen radicalen van zowel links als rechts de boel over en ontstaan er rellen en brandstichtingen. President Trump treedt hard op en stuurde de Nationale Garde wat zorgde voor meer olie op het vuur.

Trump roept dat de plunderaars en relschoppers linke extremisten zijn die door Joe Biden wordt

gesteund en dat als Biden wordt gekozen dit Amerika te wachten staat. Amerika staat aan de rand van de afgrond en onder Biden gaat Amerika kapot en ontstaat er totale anarchie. Maar Joe Biden wijst er juist op dat de rellen en plunderingen plaats vinden nu Trump aan de macht is. De angst en verdeeldheid die Trump zaait zijn volgens Biden de reden voor de sociale onrust.

Een groot deel van de kiezers heeft zijn of haar keuze al gemaakt. De fanatieke achterban van Donald Trump gelooft dat coronavirus een hoax is en vindt dat Trump hard moet optreden en steunt zijn law and order beleid. Zij zullen ongeacht wat hij doet of zegt toch wel op hem stemmen. Bij de Democraten ligt het anders. Veel Democratische kiezers zijn niet erg enthousiast over Joe Biden als kandidaat, maar zullen toch op hem stemmen omdat ze Trump uit het Witte Huis willen hebben. De motivatie om te stemmen is om Trump te verslaan. De winst ligt in het midden. Laten kiezers zich leiden door angst en zijn ze bang dat de protesten ook delen van hun stad of dorp in de as legt dan kiezen ze voor Donald Trump. Zijn ze de chaos, de haat en de verdeeldheid van de afgelopen vier jaar zat en willen ze een oplossing voor de coronacrisis en weer een baan dan stemmen ze op Joe

Biden. Dat zijn de smaken op 3 november.

Ik waag mij niet aan een voorspelling. Daarvoor liggen de peilingen te dicht bij elkaar. Vier jaar

geleden dacht vrijwel iedereen dat Hillary Clinton Donald Trump met gemak zou verslaan. Ze lag ruim voor in de peilingen, maar we weten allemaal de uitslag. Als we iets hebben geleerd van 2016 is dat de uitslag soms erg lastig is te voorspellen. Die is misschien wel net zo onvoorspelbaar als Donald Trump.

Marco van den Doel is Amerika-kenner. Alles over de Amerikaanse verkiezingen en de politiek is te vinden op de website Focus on America. In de rubriek Focus on White House is elke dag het laatste verkiezingsnieuws te vinden. En Focus on America is ook te volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn.

236 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page